Ebbel Iwema

- klinisch psycholoog/GZ Psycholoog BIG registratienummer 59025790225
- psychotherapeut BIG registratienummer 79025790216
- ADR registermediator
- psychotraumaspecialist
- vertrouwenspersoon
- begeleider beschuldigde/aangeklaagde ongewenste omgangsvormen

0317-350646
e.iwema@iwema.org

Na het behalen van het HBS-B diploma heb ik klinische psychologie en criminologie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ik ben BIG geregistreerd, als psychotherapeut en GZ-psycholoog. Postdoctoraal heb ik de kwalificatie van arbeids- en organisatiepsycholoog behaald en als mediator bij het ADR ingeschreven. In de functie van klinisch psycholoog/ psychotherapeut heb ik ervaring opgedaan in meerdere psychiatrische ziekenhuizen. In de 90-er jaren ben ik toegetreden tot de directie van een GGZ instelling. Naast uitvoeren van managementtaken ben ik steeds actief gebleven in de patiëntenzorg, in de laatste jaren ook als EMDR opgeleide psychotraumaspecialist.

Mijn interesse voor de vakinhoudelijke ontwikkeling kon ik delen met postdoctorale opleidelingen met een medische- en psychologische vooropleiding bij de Radboud Universiteit Nijmegen waar ik tot voor kort gastdocent en supervisor ben geweest.

In 1998 heb ik me toegelegd op het ontwikkelen van een eigen praktijk ten behoeve van mensen met vragen uit zowel de profit- als uit de non-profitsector. In onze (opleidings-) praktijk met destijds 15 hoogopgeleide GGZ-professionals werd behandeling geboden aan cliënten met uiteenlopende psychologische-/ psychiatrische problematiek waarbij de zorgverzekeraar de betalende instantie was. Ook deed het management van bedrijven van uiteenlopende branches een beroep op ons voor het verrichten van expertises of kortdurende begeleidingstrajecten ter preventie van (verder) verzuim. Daarnaast werkten we voor en in diverse GGZ en justitiële instanties waaronder TBS klinieken. De passie voor de (geestelijke) gezondheid van de mens in zijn of haar levens- en werkcontext is leidend in mijn (professionele) doen en laten. Ik kies daarbij voor de gezonde kanten van de mens als uitgangspunt van (be-)handelen om van daaruit de ander als professional en bovenal als mens behulpzaam te zijn om de geobjectiveerde/ ervaren beperkingen te elimineren of op z’n minst te begrenzen.

tips...

...hoe om te gaan met de gevolgen van covid-19

Veel mensen ervaren door de dreiging van het coronavirus momenteel gevoelens van stress, eenzaamheid, angst, somberheid en onveiligheid. Ebbel Iwema, directeur en klinisch psycholoog vertelt hierover en geeft tips en adviezen hoe hier mee om te gaan.

  1. Zorg voor structuur in je dag. Doe zoveel mogelijk dingen die je altijd doet en hou je aan vaste tijden.
  2. Deel jouw gevoelens met mensen die naar jouw ‘verhaal’ willen luisteren zonder te oordelen.
  3. Oordeel op jouw beurt niet over emoties van anderen maar toon begrip.
  4. Verzacht of bagatelliseer wat de ander zegt niet, toon respect.
  5. Skype, chat, ZOOM of Facetime (videobellen) regelmatig met vrienden en familie zodat je ze ook kunt zien zonder fysiek bij elkaar in de buurt te komen.
  6. Zorg goed voor jezelf, eet gezond en blijf in beweging.
  7. Maak afspraken met jezelf over eventueel alcohol- en of drugsgebruik en houd je daaraan.
  8. Volg niet voortdurend al het nieuws over corona via (sociale) media, maar beperk dit tot vaste momenten op een dag.
  9. Praat over je zorgen of angsten en durf hulp te vragen.
  10. Vul ‘lege’ tijd met achterstallige klussen of hobby’s zoals bijvoorbeeld schilderen van het huis, lezen, puzzelen, tuinieren of online (muziek) lessen volgen. Ga fietsen of wandelen in de buitenlucht mits de door het RIVM dringend geadviseerde afstand gegarandeerd is.

Lees hier het volledige artikel hoe om te gaan met de coronastress…KLIK HIER!